Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Λαμπρινίδης Σταύρος και κα. Μπατζελή Κατερίνα, μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν από το Βουλευτή Λέσβου κ. Νίκο Σηφουνάκη, κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την κυκλοφορία προϊόντων με ονομασία «φέτα» σε αγορές τρίτων χωρών. Το πρόσφατο παράδειγμα αφορούσε την κυκλοφορία στην αγορά της Ταϋλάνδης προϊόντος με την ονομασία «φέτα Λήμνου», το οποίο παρασκευάζεται και προέρχεται από την Αυστραλία. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
“Η Επιτροπή στηρίζει πολλές από τις πολιτικές της επιλογές στην προώθηση της ποιότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων ως στοιχείου που προσδίδει προστιθέμενη αξία και αειφορία στην ευρωπαϊκή γεωργία. Έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα η κυκλοφορία προϊόντων με την ονομασία «φέτα» σε αγορές τρίτων χωρών, με πρόσφατο παράδειγμα την κυκλοφορία στην αγορά της Ταϋλάνδης προϊόντος με την ονομασία «φέτα Λήμνου», το οποίο παρασκευάζεται και προέρχεται από την Αυστραλία. Η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης για την Ελλάδα. Η δυνατότητα να κυκλοφορούν εκτός Ε.Ε. ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας, πέραν των θεμάτων ανταγωνισμού, συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και οδηγεί επιπλέον σε κίνδυνο δυσφήμισης των προϊόντων αυτών με οικονομικές συνέπειες για τους ευρωπαίους παραγωγούς.
Συμμερίζεται η Επιτροπή τις ανησυχίες των ευρωπαίων παραγωγών και εξαγωγέων για την έλλειψη προστασίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα με Προστατευμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Ονομασίες Προέλευσης, που κυκλοφορούν σε αγορές τρίτων χωρών;
Πώς προτίθεται η Επιτροπή να προωθήσει το θέμα της προστασίας των προϊόντων με Προστατευμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις και ονομασίες Προέλευσης και ειδικότερα της «φέτας» στο πλαίσιο των διμερών και περιφερειακών της εμπορικών συμφωνιών;
Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και ποιες είναι οι προβλέψεις για την τελική έκβαση του ίδιου θέματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Doha;”

Ο κ. Σηφουνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θα αναμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους Ευρωβουλευτές.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι παρόμοια θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ονομασίας προέλευσης προϊόντων έχουν πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να επαγρυπνεί και να δραστηριοποιείται.»